Αιτωλικό: Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος έσυρε το χορό στο πανηγύρι της Αγίας Αγάθης

Στο πανηγύρι της Αγίας Αγάθης στο Αιτωλικό χόρεψε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος, το βράδυ του Σαββάτου (22.8.26), συμμετέχοντας στο μεγάλο γλέντι που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του Αιτωλικού.

Υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού, ο δήμαρχος Μεσολογγίου συμμετείχε στο γλέντι με τους κατοίκους και τους επισκέπτες και έσυρε τον χορό, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Η παρουσία του και η συμμετοχή του στο παραδοσιακό γλέντι έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο στη βραδιά, με τον ίδιο να γίνεται για λίγο μέρος μιας παράδοσης που περνά από γενιά σε γενιά.

Οι Αιτωλικιώτες και οι Σταμνιώτες πραγματοποιούν κάθε χρόνο, το τριήμερο 21, 22 και 23 Αυγούστου, το καθιερωμένο πανηγύρι της Αγίας Αγάθης, στα στενά του Αιτωλικού, αλλά και στο ομώνυμο εξωκλήσι που βρίσκεται στα δυτικά του Αρακύνθου.

Κάθε καλοκαίρι, στην καρδιά του Αυγούστου, το Αιτωλικό ζει και αναπνέει στους ρυθμούς του ζουρνά και του νταουλιού. Οι Αιτωλικιώτες και οι Σταμνιώτες γιορτάζουν την Αγι’-Αγάθη τους και πανηγυρίζουν, κρατώντας ζωντανή μια παράδοση με βαθιές ρίζες στον χρόνο.

Ψυχή του πανηγυριού και κορμός γύρω από τον οποίο πλέκεται η μεγάλη αυτή γιορτή είναι οι αρματωμένοι και οι καβαλαραίοι. Συμμετέχουν κατά παρέες, ολιγομελείς και οργανωμένες με στρατιωτική πειθαρχία ομάδες των 15 έως 20 ατόμων, σύμφωνα με τα πρότυπα των κλέφτικων ομάδων του 1821. Κάθε παρέα έχει τον αρχηγό της, τον καπετάνιο, τον πρώτο μεταξύ ίσων.

Το πανηγύρι της Αγίας Αγάθης στο Αιτωλικό κορυφώνεται στις 23 Αυγούστου, όμως η προετοιμασία του ξεκινά ήδη από τον Δεκαπενταύγουστο. Την ημέρα εκείνη συγκροτούνται οι παρέες και οι πανηγυριστές βάζουν τον «ρεφενέ», δηλαδή τα χρήματα που απαιτούνται για να καλυφθούν τα έξοδα της κάθε παρέας.

Το γλέντι, υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού, διαρκεί όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα, με μια ανάπαυλα κατά τις απογευματινές ώρες.

Σήμερα, Κυριακή 23 Αυγούστου, το πανηγύρι της Αγίας Αγάθης κορυφώνεται, με το Αιτωλικό να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παράδοσης που εξακολουθεί να κρατά ζωντανά τα έθιμα, τη μουσική και το συλλογικό γλέντι της περιοχής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν