Το 93% των οικισμών καλύπτει η νέα ρύθμιση για τη δόμηση. Διατηρείται το καθεστώς όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση“, σύμφωνα με την οποία ανοίγεται «παράθυρο» από το Δήμο Αγρινίου για σμίκρυνση των ορίων των οικισμών, μόνο αν το ζητήσουν οι Κοινότητες
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Μια νομοθετική ρύθμιση που παρέχει -κατά το κυβερνητικό αφήγημα- πολεοδομική ασφάλεια στους οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, με τη νέα ρύθμιση διατηρούνται τα υφιστάμενα όρια σε περισσότερους από 9 στους 10 μικρούς οικισμούς, «προστατεύοντας τόσο τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών όσο και τη δημογραφική προοπτική της περιφέρειας».
Η νέα αυτή ρύθμιση προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία:
• Τη Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού, που αφορά κοινότητες με πληθυσμό έως 700 κατοίκους, που αποτελούν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία, και διασφαλίζει τη δυνατότητα δόμησης έως τα σημερινά όρια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατοχυρώνονται πολεοδομικά όλα τα χωριά της επικράτειας και συνολικά περίπου το 93% των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.
• Την Περιοχή Ελέγχου Χρήσεων, που θα καλύπτει οικισμούς με 701 έως 2.000 κατοίκους και προβλέπει ευνοϊκότερες πρόνοιες σε σύγκριση με την εκτός σχεδίου δόμηση.
Υπενθυμίζεται πως σε περίπου 150 οικισμούς, στο Ρέθυμνο και το Πήλιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τα όρια που είχαν θεσμοθετηθεί παλαιότερα με αποφάσεις Νομαρχών.
Το γεγονός αυτό αφενός οδήγησε σε οικοδομική αδράνεια, καθώς εκεί δεν εκδόθηκε ούτε μία οικοδομική άδεια, αφετέρου έθεσε εν δυνάμει σε αμφισβήτηση την οριοθέτηση και των υπόλοιπων οικισμών της χώρας, που δεν είναι θεσμοθετημένοι με Προεδρικό Διάταγμα.
Το Προεδρικό Διάταγμα που ακολούθησε, τον Απρίλιο του 2025, οδήγησε σε ασφάλεια δικαίου στη δόμηση των οικισμών της χώρας. Όμως, μετά την απόρριψη της ζώνης Γ’ από το ΣτΕ, παρέμενε ανοιχτό το ζήτημα με τα περιφερειακά τμήματα των οικισμών. Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση προχώρησε στη νέα ρύθμιση, που θα έχει έναν ρόλο ενδιάμεσης λύσης καθώς η οριστική επίλυση του ζητήματος θα δοθεί με τα υπό κατάρτιση Πολεοδομικά Σχέδια
Ποιες κατευθύνσεις θα δώσει ο Δήμος Αγρινίου στους μελετητές
Κατ’ αρχήν θετικός θα είναι ο δήμος Αγρινίου υπέρ της διατήρησης του «ξεχειλώματος» των ορίων των οικισμών ενόψει της κατάρτισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την περιοχή.
Στη συνεδρίαση της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής τη Δευτέρα (πριν την ανακοίνωση της κυβερνητικής ρύθμισης) τέθηκε το θέμα που έχει ανακύψει με το Προεδρικό Διάταγμα για τη δόμηση στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, καθώς εκτιμάται πως με την επικείμενη κατάρτιση των πολεοδομικών σχεδίων στη χώρα το ζήτημα αυτό πρόκειται να αντιμετωπιστεί οριστικά, όταν αυτά τα σχέδια οριστικοποιηθούν με την έγκριση Συμβουλίου της Επικρατείας για να «περάσουν» στη συνέχεια σε Προεδρικό Διάταγμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Αγρινίου, Δημήτρης Τζιώλης, μιλώντας επί του θέματος ανέφερε ότι η κατεύθυνση που θα δώσει ο δήμος Αγρινίου στους μελετητές του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα είναι η οριοθέτηση των οικισμών να είναι διαπιστωτικού χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει πως οι οριοθετήσεις των οικισμών που έγιναν τη δεκαετία του 1980 με απόφαση νομάρχη, απλώς θα επικαιροποιηθούν για να μην αλλάξουν τα όρια των οικισμών.
Ο δήμος Αγρινίου ωστόσο, πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζιώλης, θα συναινούσε μόνο αν οι Τοπικές Κοινότητες ζητούσαν διορθώσεις επί των ορίων των οικισμών, καθώς φαίνεται να υπάρχουν περιπτώσεις που ενδεχομένως να απαιτείται σμίκρυνση των ορίων των οικισμών.
Κάτι που όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, ενδεχομένως να είναι αίτημα κάποιων ιδιοκτητών που έχουν μεγάλες περιουσίες εντός οικισμού και ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται π.χ. για ένα χωράφι 20 στρεμμάτων, το Κράτος το αντιμετωπίζει ως οικόπεδο 20 στρεμμάτων, ζητώντας βεβαίως και τον ανάλογο και υψηλό ΕΝΦΙΑ.
Τι προβλέπουν τα δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία;
Η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού (Ζ.Α.Ο.) είναι ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο για την υποστήριξη και ενίσχυση του περιφερειακού δικτύου οικισμών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού και ενίσχυσης της αποκέντρωσης. Βρίσκεται εντός οικισμού και προσομοιάζει στη Ζώνη Β1 αυτού.
Αφορά οικισμούς μέχρι και 700 κατοίκους. Μέσω του εργαλείου αυτού, προβλέπεται η δυνατότητα, κατά την οριοθέτηση των οικισμών στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» να διευρύνεται το όριό τους πέραν της Ζώνης Β1, έως το σημερινό όριο του οικισμού, κατόπιν ειδικής τεκμηρίωσης.
Στη Ζ.Α.Ο. άρτια θα θεωρούνται τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας από 500 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους 10 μ. σε κοινόχρηστη οδό. Το εμβαδόν αρτιότητας και το ελάχιστο μήκος προσώπου σε κοινόχρηστη οδό εξειδικεύονται με το ΠΔ οριοθέτησης του οικισμού. Για τα λοιπά μεγέθη, όρους και περιορισμούς δόμησης, ισχύουν τα οριζόμενα για την ζώνη Β1. Επιτρεπόμενες χρήσεις γης μπορούν να είναι αυτές που επιτρέπονται στις Ζώνες Β και Β1, κατόπιν τεκμηρίωσης.
Η Περιοχή Ειδικών Χρήσεων (Π.Ε.Χ). αποτελεί ένα πολεοδομικό εργαλείο που αφορά στους οικισμούς με πληθυσμό 701 – 2000 κατοίκους. Στους οικισμούς αυτούς, εισάγεται η δυνατότητα κατά την οριοθέτησή τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» να καθορίζεται ως Π.Ε.Χ. η περιοχή εκείνη που εκτείνεται πέραν της Ζώνης Β1 και φτάνει έως το σημερινό όριο του οικισμού.
Στην Π.Ε.Χ., άρτια θα θεωρούνται τα γήπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας από 2.000 τ.μ. έως 4.000 τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους 15 μ. σε κοινόχρηστη οδό. Επιτρεπόμενες χρήσεις γης μπορούν να είναι αυτές που επιτρέπονται στις Ζώνες Β και Β1, κατόπιν τεκμηρίωσης, με βάση τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της περιοχής αυτής, ώστε να αποφεύγονται πιθανές μεταξύ τους συγκρούσεις και η ανεξέλεγκτη κατανάλωση φυσικών πόρων.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Πηγή: “Παράθυρο” από το Δήμο Αγρινίου για σμίκρυνση των ορίων των οικισμών