Με την ονομασία «Ντάλια-Νταλιώνη» στην Αγία Σοφία Θέρμου ένα παραδοσιακό ελληνικό παιχνίδι του δρόμου, το οποίο παιζόταν κυρίως από παιδιά σε ανοιχτούς χώρους στο δρόμο και αλάνες τις περασμένες δεκαετίες.
Το παιχνίδι αυτό είναι ευρύτερα γνωστό με πολλά άλλα ονόματα, όπως Τσιλίκι, Τσιλίκα, Λέγκα, Σκλέντζα, Τατάλια ή Δεκανίκι.
Πώς παίζεται το παιχνίδι:
• Τα σύνεργα: Χρειάζονται δύο ξύλα. Ένα μακρύ μπαστούνι περίπου ενός μέτρου (η ΝΤΑΛΙΑ) και ένα πολύ μικρότερο ξύλο, γύρω στους 20-30 πόντους, το οποίο είναι ξυσμένο σαν μολύβι και στις δύο του άκρες (το ΝΤΑΛΙΟΝΙ).
• Οι ομάδες: Οι παίκτες χωρίζονται σε δύο ισάριθμες ομάδες.
• Ο σκοπός: Η μία ομάδα στήνεται σε έναν κύκλο (το «αλώνι»). Ένας παίκτης χτυπάει με το μακρύ ξύλο την άκρη του μικρού ξύλου ώστε αυτό να πεταχτεί ψηλά, και στη συνέχεια το ξαναχτυπάει στον αέρα με δύναμη για να το στείλει όσο πιο μακριά γίνεται.
• Η άμυνα και οι πόντοι: Η αντίπαλη ομάδα προσπαθεί να πιάσει το μικρό ξύλο στον αέρα. Αν δεν τα καταφέρει, μετράνε την απόσταση από τον κύκλο μέχρι το σημείο που προσγειώθηκε το ξύλο χρησιμοποιώντας ως μεζούρα το μεγάλο μπαστούνι ΝΤΑΛΙΑ. Οι μετρήσεις αυτές (οι «λούμπες» ή πόντοι) μαζεύονται μέχρι μια ομάδα να φτάσει το συμφωνημένο όριο για να κερδίσεις.
Αγία Σοφία Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας
Πηγή: Αγία Σοφία Θέρμου: «Ντάλια-Νταλιώνη» – Το παραδοσιακό παιχνίδι που έπαιζαν τα παιδιά στις αλάνες



