Εμπλουτισμένη η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών, αλλά καταγράφονται αντιδράσεις για το posokanei. «Η ακρίβεια δεν είναι θέμα πλατφόρμας, αλλά ελέγχων από το χωράφι στο ράφι» λένε οι καταναλωτικές ενώσεις.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Αντιδράσεις και προβληματισμό προκαλεί η έναρξη της λειτουργίας της νέας ψηφιακής πλατφόρμας posokanei.gov.gr, μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν σε πραγματικό χρόνο τις τιμές χιλιάδων προϊόντων μεταξύ των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας, αλλά και με αντίστοιχες του εξωτερικού.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε τη νέα εφαρμογή ως ένα εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας στην αγορά και ενημέρωσης των πολιτών, ωστόσο ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για το κόστος της πλατφόρμας, όσο και για την ουσιαστική συμβολή της στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στην πτώση των τιμών.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Λεχουρίτης το πρόβλημα των υψηλών τιμών δεν αντιμετωπίζεται με πλατφόρμες, αλλά με ουσιαστικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και με παρεμβάσεις που θα περιορίζουν την υπερβολική κερδοφορία σε βάρος των καταναλωτών.
Ο Γιώργος Λεχουρίτης
Συγκεκριμένα ο κ. Λεχουρίτης μιλώντας στην εφημερίδα «Συνείδηση» τόνισε: «το posokanei.gov.gr κόστισε στους φορολογούμενους πολίτες 4.612.800 ευρώ και αυτό δεν αμφισβητείται γιατί είχε γραφτεί από τον Μάιο του 2026. Βέβαια, η «Ομάδα Αλήθειας» έκανε μια ανάρτηση στην οποία αναφέρει πως η πλατφόρμα κοστίζει 370.000 ευρώ και η χρηματοδότησή της προέρχεται από το Ταμείο Ανάπτυξης. Ας κάνει μήνυση η «ομάδα αλήθειας» ή η Κυβέρνηση στο δημοσίευμα που ανέφερε πως το κόστος της νέας αυτής πλατφόρμας είναι 4.612.800 ευρώ. Επειδή όμως το δημοσίευμα είναι αληθινό και υπάρχει και η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, την οποία έχω δει, να δούμε τι θα γίνει.
Όπως όμως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός η νέα πλατφόρμα δεν θα δώσει λύσεις στην ακρίβεια, δεν θα ρίξει δηλαδή τις τιμές, αλλά είναι απλά ένα βοηθητικό εργαλείο για να μπορεί να συγκρίνει τιμές ο καταναλωτής. Μα και η προηγούμενη πλατφόρμα, το e-katanalotis», που καταργείται με την ενεργοποίηση της νέα πλατφόρμας, προέβλεπε το ίδιο ακριβώς πράγμα, να βοηθά τον καταναλωτή να συγκρίνει τιμές.
Η προηγούμενη πλατφόρμα κόστισε περίπου 12,5 εκατ. ευρώ. Δημιουργήθηκε το 2020 και η διαφήμισή της μέχρι και πέρυσι μας κόστισε 8 εκατ. ευρώ. Άρα με λίγα λόγια λεφτά υπάρχουν για να μοιράζονται όμως δεξιά και αριστερά, χωρίς να ωφελείται ο καταναλωτής από την πτώση των τιμών.
Το πρόβλημα των τιμών και της ακρίβειας γενικότερα δεν είναι θέμα πλατφόρμας, αλλά είναι θέμα ελέγχου της διαδικασίας από το χωράφι στο ράφι, ελέγχου των πολυεθνικών εταιρειών και των μεσαζόντων. Δεν πρέπει να υπάρχει τεράστια κερδοφορία στις βιομηχανίες, στις βιοτεχνίες και στα σουπερ μάρκετ. Πρέπει πρώτα να ωφεληθεί ο καταναλωτής και να πέσουν οι τιμές.
Επίσης, κάποιες περιοχές της χώρας και της Αιτωλοακαρνανίας δεν διαθέτουν όλα τα σουπερ μάρκετ. Στον Αστακό, στην Βόνιτσα, στην Αμφιλοχία ή στο Θέρμο ο κόσμος δεν έχει δικαίωμα δηλαδή να αγοράσει φθηνά προϊόντα, αφού υποτίθεται πως η νέα πλατφόρμα θα τον βοηθήσει να κάνει οικονομικές επιλογές. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να έχουμε δύο ταχυτήτων πολίτες; Δεν φτάνει που πληρώνουν πανάκριβα τις τιμές διαφόρων προϊόντων στα χωριά και στα νησιά δεν ωφελούνται από τη νέα πλατφόρμα όλοι οι πολίτες.
Ο Πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε πως λυπάται και πως στεναχωριέται για την ακρίβεια. Άρα, με λίγα χρόνια αποδέχθηκε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι ενάντια στην ακρίβεια, όχι γιατί αντικειμενικά δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν θέλει.
Μέσα από την ακρίβεια εισπράττει περισσότερα χρήματα λόγω του ΦΠΑ, καθώς και λόγω του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Το βαρέλι έφτασε στα 80 δολάρια και η απλή αμόλυβδη παραμένει κοντά στα 2 ευρώ. Να φανταστούμε επίσης πως υπάρχει πλαφόν και παράλληλα υπάρχει και επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλές.
Τι θα κάνει η νέα πλατφόρμα; Θα παρουσιάζει συγκριτικά στοιχεία για την ενέργεια και για το ποια εταιρεία έχει χαμηλότερη τιμή στα καύσιμα ή στην κιλοβατώρα;
Το μόνο θετικό της νέας πλατφόρμας είναι πως ο καταναλωτής θα έχει πλήρη εικόνα, συνεπώς και αντίληψη για την κατάσταση. Η νέα δηλαδή πλατφόρμα θα διαθέτει παρατηρητήριο τιμών και ο καταναλωτής θα μπορεί να βλέπει την τιμή των ίδιων προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Ο καταναλωτής θα μπορεί να βλέπει ποια είναι η τιμή του απορρυπαντικού στην Ελλάδα, στην Γερμανία, στην Γαλλία κλπ, ώστε από μόνο τους να μπορεί να το μποϊκοτάρει. Αυτό όμως θα πρέπει να είναι κάτι εμφανές, όχι μόνο σε πλατφόρμα αλλά να παρουσιάζεται μέσα από την κρατική τηλεόραση. Η ενημέρωση τιμών να διαθέτει διαρκεί ροή, ώστε ο κόσμος να βλέπει την τιμή των προϊόντων στην Ελλάδα με τα αντίστοιχα προϊόντα στο εξωτερικό, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και δίπλα να παρουσιάζεται και ο κατώτατος μισθός της εκάστοτε χώρας για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης και για να υπάρχει και αποτέλεσμα.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας ως ΙΝΚΑ και ως Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας με τις νέες πλατφόρμες που θα πληρώνονται από τους φορολογούμενους».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”



