Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ιόνια Οδό προς Αντίρριο για εργασίες αποκατάστασης γεωτεχνικών αστοχιών

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό (ρεύμα προς Αντίρριο) από 21 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2026, λόγω εργασιών αποκατάστασης γεωτεχνικών αστοχιών.

Η απόφαση του αναπλ. Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, Απόστολου Καπνιάρη προβλέπει:

ΑΡΘΡΟ (1)

1.-Την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, από την χ/θ 66+600 έως την χ/θ 68+750, του αυτοκινητόδρομου της «Ιόνιας Οδού», (κατεύθυνση προς Αντίρριο), για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης γεωτεχνικών αστοχιών.

2.-Ειδικότερα, να εφαρμοσθούν τα ακόλουθα:

Αποκλεισμός μακράς διάρκειας της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας και της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) από τη χ/θ 68+750 (έναρξη συναρμογής εισόδου) έως τη χ/θ 66+600 του αυτοκινητόδρομου «Ιόνια Οδός», στον κλάδο προς Αντίρριο, με ζώνη έργων από τη χ/θ 67+600 έως τη χ/θ 66+800 και εφαρμογή της τυπικής διάταξης «ΜΑΔ-12: Εργασίες Μακράς Διάρκειας / Πλήρης αποκλεισμός δεξιάς λωρίδας (Διατομή 2 λωρίδων)», της εγκεκριμένης, με τη (5) σχετική Απόφαση της Ε.Υ.Δ.Ε. / Κ.Σ.Ε.Σ.Π., μελέτης.

Επισημαίνεται ότι τα προκατασκευασμένα στηθαία από σκυρόδεμα τύπου New Jersey, που αναφέρονται στο εγκεκριμένο σχέδιο της τυπικής διάταξης ΜΑΔ-12, θα τοποθετούνται εντός σήμανσης, σε περίπτωση που αφαιρεθούν μεταλλικά στηθαία ασφαλείας στο έρεισμα ή
σταθμεύουν μηχανήματα έργου εντός σήμανσης.

3.-Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την Τρίτη 21.4.2026 έως και την Τετάρτη 30.9.2026, με εξαίρεση τα χρονικά διαστήματα από 30.4.2026 έως και 4.5.2026, από 29.5.2026 έως και 2.6.2026 και από 14.8.2026 έως και 17.8.2026, κατά τα οποία δύναται να υπάρχει σήμανση μακράς διάρκειας για λόγους ασφαλείας, αλλά δεν θα πραγματοποιούνται εργασίες.

Ο ανωτέρω αποκλεισμός θα παραμένει καθόλο το 24ωρο μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως και Παρασκευή από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου και Σάββατο από την ανατολή του ηλίου έως τις 16.00 το απόγευμα.

4.-Σε περίπτωση ταχύτερης ολοκλήρωσης των εργασιών, θα γίνει αποκατάσταση της κυκλοφορίας νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο.

ΑΡΘΡΟ (2)

Η εταιρεία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.», σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ανωτέρω (4) σχετικό:

α. Οφείλει σε όλη τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών να τοποθετεί και να συντηρεί, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, την Πρότυπη Τεχνική Προδιαγραφή σήμανσης εκτελούμενων έργων εντός και εκτός κατοικημένης περιοχής, τα εγκεκριμένα εγχειρίδια Λειτουργίας και Συντήρησης, τα Σχέδια Δράσης και τις εγκεκριμένες μελέτες, τις απαιτούμενες πινακίδες σήμανσης, φανούς, αντανακλαστικά, προειδοποιητικές και πληροφοριακές πινακίδες και γενικά να λαμβάνει κάθε απαιτούμενο μέτρο, ώστε να εξασφαλίζεται με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη της η ομαλή και ασφαλής διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή των εκτελούμενων έργων.

β. Επίσης, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα και απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ενώ η περιοχή των ρυθμίσεων θα πρέπει να φωτίζεται επαρκώς κατά τη διάρκεια της νύκτας και σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών.

γ. Να προηγηθεί, με μέριμνά της, έγκαιρη ενημέρωση των χρηστών για τις πραγματοποιούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με τον προσφορότερο τρόπο από τα Μ.Μ.Ε. και το διαδίκτυο, καθώς και να παρέχεται συνεχής πληροφόρηση για τις επικρατούσες συνθήκες κυκλοφορίας (π.χ. από εισπράκτορες, σταθερά και κινητά VMS κ.λ.π.), ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις ομαλούς και ασφαλούς διεξαγωγής της κυκλοφορίας.

δ. Να γίνεται απόκρυψη των ενδείξεων των υφιστάμενων μόνιμων πινακίδων και της υφιστάμενης μόνιμης οριζόντιας σήμανσης που δεν θα ισχύουν κατά τη διάρκεια των ρυθμίσεων και να τοποθετείται προσωρινή σήμανση, όπου απαιτείται, καθώς και η τοποθέτηση κατάλληλων διατάξεων προστασίας μεταξύ εργοταξίου και χώρου οδικής κυκλοφορίας.

ΑΡΘΡΟ (3)

Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων χορήγησης της παρούσας απόφασης, αυτή θα ανακαλείται και σε περίπτωση σοβαρής διατάραξης της κυκλοφορίας θα διακόπτονται οι εργασίες με εντολή του Διοικητή του Β ́ Τ.Τ. Αυτ/δροʆμων Αντιρριʆου – Ιωαννίνων ή του νόμιμου αναπληρωτή του.

ΑΡΘΡΟ (4)

Η παρούσα απόφαση έχει ισχύ από την Τρίτη 21.4.2026, ύστερα από την δημοσίευσή της στον ιστότοπο του προγράμματος Διαύγεια, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4 του ν. 3861/2010 & 111 του ν. 5209/2025 Κ.Ο.Κ. και την τοποθέτηση της προβλεπόμενης οδικής σήμανσης και έως την 21.00 ́ ώρα της Τετάρτης 30.9.2026.

ΑΡΘΡΟ (5)

Οι παραβάτες της Απόφασης αυτής, διώκονται και τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του 5209/2025 (ΦΕΚ Α-100/13.06.2025), «Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και άλλες διατάξεις».

Λήψη επιβαλλομένων μέτρων υλοποίησης του παρόντος άρθρου ανατίθεται στο Β ́ Τ.Τ. Αυτ/δρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν