Ένα ισχυρό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του από το Μεσολόγγι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική κατά τη διάρκεια της εντυπωσιακής πομπής με 12.000 συμμετέχοντες και 30 φιλαρμονικές ορχήστρες, η οποία κατευθύνθηκε προς τον Κήπο των Ηρώων, σηματοδοτώντας την κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Δύο αιώνες μετά, η Έξοδος παραμένει ζωντανή στη συλλογική μνήμη και συνείδηση, ως αιώνιο σύμβολο αγώνα για την ελευθερία.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε στο Μεσολόγγι λίγο μετά τις 10:00, όπου τον υποδέχθηκαν θερμά ο δήμαρχος της πόλης, Σπύρος Διαμαντόπουλος, και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Αυτό ακριβώς το σημείο του χάρτη, το Μεσολόγγι, εδώ όπου ηρωισμός και τραγωδία διασταυρώθηκαν, με αποτέλεσμα να γραφτεί με αίμα μία από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες της εθνικής μας διαδρομής.
Όσο μάλιστα οδεύουμε πιο βαθιά σε έναν αβέβαιο 21ο αιώνα, τόσο περισσότερο η Εξοδος χρησιμεύει ως οδηγός προς το μέλλον.
Σήμερα συνεπώς, δεν βρισκόμαστε εδώ συμμετέχοντας απλά σε μια εθιμοτυπική τελετουργία, αλλά για να αντλήσουμε διδάγματα από τη φωτιά που έκαιγε στις καρδιές των Ελεύθερων Πολιορκημένων και να αναμετρηθούμε έτσι με την κομβική σημασία που αποκτά για το παρόν», πρόσθεσε.
«Γιατί είναι πράγματι πολλά τα μηνύματα που εκπέμπονται επί 200 χρόνια από τούτο εδώ τον τόπο, με πρώτο και σημαντικότερο, ανάμεσά τους την αγάπη για την Ελευθερία, που ταυτίζεται και ενίοτε ξεπερνά ακόμα και τον πόθο για την ίδια τη ζωή. Ένα άλμα στο αβέβαιο ώστε να αποκαλυφθεί με αυτόν τον δραματικό τρόπο το σημείο εκείνο που μετατρέπει τον καθημερινό άνθρωπο σε πραγματικό ήρωα» συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας:
«Η θύμηση των Πολιορκημένων άχρονη μπροστά σου θα γονατίζει, όπως έγραψε ο Παλαμάς. Από μόνη της ωστόσο, η μνήμη δεν αρκεί. Η κατανόηση αποτελεί χρέος μας, καθώς η ιστορία δεν είναι μουσείο, είναι καθρέφτης.
Με το Μεσολόγγι να αποτυπώνει σε αυτόν τον καθρέφτη την υπερβατική, αλλά και την κτηνώδη όψη της ανθρωπότητας, είναι μία δίδυμη αναμέτρηση που συνοδεύει δυστυχώς την εξέλιξη όλων των κοινωνιών.
Τότε, επί μήνες ολόκληρους, η τεράστια δύναμη της Οθωμανικής και Αιγυπτιακής αυτοκρατορίας σφυροκοπούσε με σφοδρότητα τα τείχη της πόλης.
Δεν ήταν όμως μόνο οι οβίδες. Ήταν κι ο αδίστακτος εχθρός της πείνας που σταδιακά εξόντωνε άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Μια οδυνηρή στέρηση που με τη σειρά της στερούσε από τους αγωνιστές ακόμα και το δικαίωμα σε ένα ένδοξο αλλά γρήγορο τέλος.
Κι όμως, καθώς τα σώματα εξαπλώνονταν, το πνεύμα των πολιορκημένων γινόταν ολοένα και πιο ισχυρό.
Και αυτό το ξεχωριστό ανάστημα που με τον καιρό υψώνονταν, ήταν αυτό που φόβισε τελικά περισσότερο τους πολιορκητές, ώστε όταν πρότειναν ανακωχή και παράδοση να πάρουν μια απάντηση που τα έλεγε όλα: Τα κλειδιά του Μεσολογγίου είναι κρεμασμένα στις μπούκες των κανονιών μας.
Αυτός ο τόπος λοιπόν δεν υπήρξε απλά ένα στρατηγικό οχυρό από πέτρα και χώμα, με κινητήρια δύναμη το θάρρος των ανθρώπων του.
Αναδείχθηκε σε ένα φρούριο της ανθρώπινης αντοχής. Το τελευταίο οδόφραγμα της ψυχής και του πνεύματος έναντι στο κύμα της υποδούλωσης. Γι΄ αυτό άλλωστε και η τραγική έκβαση των γεγονότων δεν καταγράφηκε ποτέ στη συλλογική συνείδηση ως ήττα. Διότι μπορεί οι πύλες τελικά να άνοιξαν, τα τείχη να έπεσαν και η πόλη να ισοπεδώθηκε από την οργή του εχθρού».
Ακούστε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Κορύφωση των Επετειακών Εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου:
Το πρωί πραγματοποιήθηκε πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Στη συνέχεια ξεκίνησε πομπή περίπου στις 11:00 από τον ναό προς τον Κήπο των Ηρώων, όπου τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η βράβευση των νικητών και νικητριών του 78ου Δρόμου Θυσίας, ενώ η υψίφωνος Vivian Douglas ερμήνευσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή Σπύρου Χολέβα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προβλέπεται επίσης η μεταφορά των ιερών κειμηλίων από τον Κήπο των Ηρώων στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη. Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη.
Δείτε φωτογραφίες:
Φωτογραφίες αρχείο και από Eurokinissi


























