Η ανακοίνωση του νοσοκομείου
«Παιδί 14 ετών θύμα εμβύθησης σε ποτάμι. Ανασύρθηκε μετά από αρκετά λεπτά χωρίς τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο ΓΝ Άρτας όπου έγινε προχωρημένη ΚΑΡΠΑ διάρκειας 50 λεπτών αποκαθιστώντας φλεβοκομβικό ρυθμό. Διακομίσθηκε διασωληνωμένος με το ΕΚΑΒ συνοδεία αναισθησιολόγου στην ΜΕΘ Παίδων και παρά τις προσπάθειες των ιατρών και των νοσηλευτών του τμήματος για 48 ώρες δεν κατέστη δυνατή η διάσωσή του. Επιβεβαιώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος. Μετά την ανακοίνωση του εγκεφαλικού θανάτου οι γονείς αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του παιδιού τους για να σωθούν άλλα παιδιά.
Παιδί 12 ετών θύμα εμβύθησης σε ποτάμι. Ανασύρθηκε μετά από αρκετά λεπτά χωρίς τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο ΓΝ Άρτας όπου έγινε προχωρημένη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση διάρκειας 50 λεπτών αποκαθιστώντας φλεβοκομβικό ρυθμό. Διακομίσθηκε διασωληνωμένος με το ΕΚΑΒ συνοδεία ιατρών στην ΜΕΘ Παίδων και παρά τις προσπάθειες των ιατρών και νοσηλευτών του τμήματος για 48 ώρες δεν κατέστη δυνατή η διάσωσή του. Επιβεβαιώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος και ανακοινώθηκε στους γονείς. Μετά την ανακοίνωση του εγκεφαλικού θανάτου οι γονείς αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του παιδιού τους για να σωθούν άλλα παιδιά.
Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους οικείους των νεαρών παιδιών».
Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν όταν οι τέσσερις φίλοι βρέθηκαν στην όχθη του Νεοχωρίου Άρτας λίγα λεπτά μετά τις 13:00 το μεσημέρι για να κάνουν το μπάνιο τους στον ποταμό, κάτω από τη γέφυρα του Αράχθου. Την ώρα που κολυμπούσαν, ο 14χρονος παρασύρθηκε από τα ρεύματα του ποταμού, με τον 12χρονο φίλο του να προσπαθεί να τον σώσει, όμως και εκείνος χάθηκε στα νερά. Τα άλλα 2 παιδιά της παρέας κατάφεραν να βγουν στην όχθη και αμέσως ξεκίνησαν να καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια.
Ο άνθρωπος που βούτηξε από τους πρώτους για να βοηθήσει τα δύο ανήλικα αγόρια, περιέγραψε τις δραματικές και αγωνιώδεις στιγμές που βίωσε: «Ήρθε με το μηχανάκι ένας τύπος, ενώ εγώ καθόμουν στο καφενείο και έπινα τον καφέ μου, και φώναξε “βοήθεια, πνίγονται δύο παιδιά”. Χωρίς καν να το σκεφτώ, παίρνω το αυτοκίνητο και πάω στο σημείο, βούτηξα κατευθείαν. Μάζεψα με το ζόρι το πρώτο αγοράκι, το έβγαλα όσο πιο γρήγορα μπορούσα έξω, και του έκανα ΚΑΡΠΑ. Κάποια στιγμή, ενώ είχε μαζευτεί κόσμος, ακούω “είναι και άλλο παιδί μέσα”. Βούτηξα ξανά στα νερά και το έβγαλα και το δεύτερο και ξεκινήσαμε τις πρώτες βοήθειες. Έβγαζε αίμα από το στόμα. Ακόμα έχω αυτές τις εικόνες στο μυαλό μου, τα βλέπω ακόμα, τα σκέφτομαι συνέχεια» αναφέρει, εμφανώς ταραγμένος ο κ. Γκόγκα Λεντιάν.
Περιγράφοντας καρέ καρέ τις αγωνιώδεις στιγμές, στην προσπάθειά του να κάνει τα πάντα μέχρι να καταφθάσουν η Πυροσβεστική και οι διασώστες του ΕΚΑΒ, ο κ. Λεντιάν στην συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο της Άρτας, επισημαίνοντας πως όταν τα δύο ανήλικα αγόρια, τα οποία διασωληνώθηκαν, μεταφέρονταν στο νοσοκομείο της Πάτρας, «είχαν ανάσα, αλλά από μηχάνημα. Ήταν ουσιαστικά νεκρά. Πριν φύγουν με το ασθενοφόρο, τα φίλησα στο μέτωπο και προσεύχομαι να ζήσουν».
«Μετά πήγα στους γονείς των παιδιών, που τους έπιασε η αστυνομία, και τους έδωσα τσιγάρα και νερό. Ήταν σε κατάσταση σοκ και έκλαιγαν, δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί. Είναι άδικο να μην τους επιτρέπεται να δουν τα αγόρια τους. Εγώ το μόνο που έχω να πω από εκεί και πέρα είναι πως είμαι εργάτης γης, και τελείως τυχαία βρέθηκα στο σημείο για να βοηθήσω αυτά τα παιδάκια».
Πηγή: enikos.gr
Φωτογραφία: epiruspost.gr