Τριχωνίδα: Υπογράφηκε το Ειδικό Πολεοδομικό και είναι εν αναμονή της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, όπως τονίζει την εφημερίδα “Συνείδηση“, σύμφωνα με την οποία στόχος το ΥΠΕΝ το 2026 σε Προεδρικά Διατάγματα όλα τα Πολεοδομικά Σχέδια
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Υπογράφηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος εν τέλει η σύμβαση ύψους 2,4 εκατ. ευρώ για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου.
Υπενθυμίζεται ότι αφορά το Δήμο Θέρμου και τις έξι από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αγρινίου, δηλαδή όλη την ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της λίμνης Τριχωνίδας.
Το Ειδικό Πολεοδομικό εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» στα τέλη του 2021 μετά από σχετική παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, ωστόσο είναι ένα από τα τελευταία που συμβασιοποιείται πανελλαδικά, με τη σύμβαση υπογράφεται στις 21 Μαΐου 2025.
Ανάδοχος του πακέτου των πολεοδομικών και άλλων μελετών που περιλαμβάνονται στη σύμβαση είναι η κοινοπραξία με την επωνυμία «1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΤΣΑΚΟΥΜΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Εμε δ.τ. CONSORTIS 2. ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ με δ.τ. ΔΙΚΤΥΟ Α.Ε. 3. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.».
Η σημασία του για την Τριχωνίδα
Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Τριχωνίδας, είναι κρίσιμης σημασίας καθώς θα αποτελέσει το θεμέλιο για την ανάπτυξή της, καθορίζοντας μεταξύ άλλων τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, αλλά και τους κανόνες προστασίας για το ευαίσθητο περιβαλλοντικά οικοσύστημα της Τριχωνίδας και της Λυσιμαχείας.
Υπενθυμίζεται πως ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκπονεί την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον χαρακτηρισμό της λίμνης ως Εθνικό Πάρκο και πλέον με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα ολοκληρωθεί το «παζλ» της χωροταξικής πολιτικής και πλέον η συζήτηση για την ανάπτυξη της Τριχωνίδας θα μπορεί να γίνεται όχι επί τη βάσει γενικών οραμάτων, αλλά κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, όπου και το Δημόσιο και οι ιδιώτες θα ξέρουν τι επιτρέπεται, τι όχι και που.
Παράλληλα σε πολεοδομικό και χωροταξικό επίπεδο ειδικότερα στην περιοχή υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα, κυρίως με τις χρήσεις γης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις στο Αγρίνιου προβλέπεται να μετεγκατασταθούν 12 χρόνια μετά την τελευταία αναθεώρηση του ΓΠΣ Αγρινίου (το 2014) και οι οποίες σήμερα είναι εγκατεστημένες σε σημεία δεν προβλέπονται λόγω δραστηριότητας, έκτασης κλπ και αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις χρήσεις γης δεν θα ξέρουν που θα πρέπει να μετεγκατασταθούν.
Η καθυστέρηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης
Αφού το Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής σύντομα ξεκινά το ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Νatura, όπως η Τριχωνίδα, της Αιτωλοακαρνανίας και ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας. Η σύμβαση για τη μελέτη υπογράφτηκε το Μάρτιο του 2019 και σήμερα πέντε χρόνια μετά, φαίνεται να οδεύει στο τελικό της στάδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» η παράταση που έχει δοθεί ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο, ενώ πριν από ένα χρόνο περίπου έγινε η παραλαβή της Β’ φάσης του έργου «Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Natura 2000 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων», ωστόσο η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Τριχωνίδα και τις λοιπές περιοχές Natura μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έγκριση της μελέτης θα απαιτηθεί και άλλος χρόνος καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει διαβούλευση πριν τα Διαχειριστικά Σχέδια της μελέτης λάβουν Προεδρικό Διάταγμα.
Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη θα καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, με σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική και ανθρωπογενή δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές.
Ολοκλήρωση με τα Προεδρικά Διατάγματα
Παρά τις καθυστερήσεις στην πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας κρίσιμο σημείο παραμένει η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση των μελετών των πολεοδομικών σχεδίων, αλλά κυρίως να προχωρήσει η έγκριση των μελετών από το ΥΠΕΝ και αμέσως μετά να περάσουν από την κρίση του Συμβούλιου της Επικρατείας όλα τα Προεδρικά Διατάγματα μέχρι το τέλος του 2026, κάτι που αποτελεί πρόκληση, τόσο για το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και για το Ανώτατο Δικαστήριο.
__________________________________________________________
Τι περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Αγρινίου – Θέρμου
Η συνολική μελέτη απαρτίζεται από μια σειρά επιμέρους μελετών. Αυτές είναι οι εξής:
(α) η Κύρια μελέτη ΕΠΣ,
(β) η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – ΣΜΠΕ,
(γ) η Γεωλογική Μελέτη Καταλληλόλητας
(δ) η Μελέτη προσωρινής οριοθέτησης υδατορεμάτων
(ε) Τοπογραφική Μελέτη αποτύπωσης υδατορεμάτων
Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα αποτελέσει το σύνολο των κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων με τα οποία θα καθοριστεί
− το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη,
− τα όρια πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών,
− οι χρήσεις γης,
− οι όροι και περιορισμοί δόμησης,
− οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις,
− ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων,
− το οδικό δίκτυο,
− τα λοιπά μεταφορικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές,
− τα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή,
− μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών,
− καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται, ώστε να καταστεί η περιοχή κατάλληλη είτε για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων δραστηριοτήτων είτε για την πραγματοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Πηγή: Τριχωνίδα: Εν αναμονή της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης