«Ψίχουλα τα Αντισταθμιστικά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Κάτω από 0,3% της αξίας της»

Η κοινωνική αντίδραση στα μεγάλα ενεργειακά έργα έχει και άλλες εξηγήσεις. Επιστρέφουν ψίχουλα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση“, σύμφωνα με την οποία λιγότερα από το 0,3% της αποτίμησή της τα αντισταθμιστικά της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η σχεδόν καθολική αντίδραση που υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία και σε όλη τη χώρα στα μεγάλα ενεργειακά έργα, που προωθούνται από μεγάλες εγχώριες και όχι μόνο εταιρείες, έχει αρκετές αιτίες.

Η πρώτη έχει να κάνει με το χωροταξικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που δεν έχει επικαιροποιηθεί, παρά την κοσμογονία ενεργειακών έργων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Έτσι έχουμε περιέλθει σε μια κατάσταση, όπου ο καθένας μπορεί να προτείνει το οτιδήποτε οπουδήποτε.

Το χωροταξικό των ΑΠΕ, που υποτίθεται ότι ισχύει μέχρι σήμερα, ανάγεται στο 2008 και σε σχέση με την κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί, μοιάζει να είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος…

Σε αυτή την αναρχία που εν πολλοίς επικρατεί, ένα ζήτημα, που προκύπτει ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία, που ένα μεγάλο ποσοστό της είναι περιοχή Natura, είναι οι επιπτώσεις των μεγάλων ενεργειακών έργων στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

Όταν για παράδειγμα, μιλάμε για ένα έργο αντλησιοταμίευσης, που αντλεί νερά από ένα ποτάμι, μια φυσική ή τεχνική λίμνη, τίθενται πολλά ζητήματα, ιδίως από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε περίοδο κλιματικής αλλαγής και το φαινόμενο της λειψυδρίας εντείνεται.

Και όλα αυτά σε μια χώρα που δεν έχει μάθει να είναι «φειδωλή» ως προς τη διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως το νερό. Και προς επίρρωση αυτού αρκεί να δει κανείς τι γίνεται στον τομέα της άρδευσης, τις απώλειες που υπάρχουν στα δίκτυα και το γεγονός ότι δεν έχουν εισαχθεί τεχνολογίες, όπως η επανάχρηση του νερού από τους βιολογικούς καθαρισμούς.

Ακόμη όμως και αν, εντελώς θεωρητικά, όλα αυτά θα μπορούσε κανείς να τα παραβλέψει, υπάρχει και ένα ακόμη ζήτημα, που προκαλεί τις κοινωνικές αντιδράσεις. Είναι το γεγονός πως ούτε από το Κράτος, ούτε από τις μεγάλες εταιρείας στο χώρο της ενέργειας υπάρχουν σοβαρά αντισταθμιστικά προς τις τοπικές κοινωνίες. Και η συζήτηση περί αντισταθμιστικών στην Αιτωλοακαρνανία έχει αρκετές ανεπούλωτες «πληγές» από την εποχή, που η ΔΕΗ κατασκεύαζε τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα κατά μήκος του Αχελώου.

Τη «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», για παράδειγμα, που πολιορκεί τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας με πλειάδα προτεινόμενων υδροηλεκτρικών ή έργων αντλησιοταμίευσης, θα πρέπει να ψάξει πολύ κανείς για να βρει τα αντισταθμιστικά που έχει δώσει για το υδροηλεκτρικό φράγμα στο Αυλάκι ή τα αιολικά πάρκα που διαθέτει στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.

Η ίδια η εταιρεία ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα της ότι για παράδειγμα το 2023 τα αντισταθμιστικά οφέλη προς τους Δήμους της χώρας, όπου βρίσκονται τα έργα της προσέγγισαν τα 6,5 εκατομμύρια…

Ωστόσο αυτό το ποσό είναι μηδαμινό για μια εταιρεία, που πέρυσι λόγω της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της στην Εμιρατινή Masdar, αποτιμήθηκε στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί, αυτή η αποτίμηση προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που τα έργα της εταιρείας μετατρέπουν σε ενέργεια. Όμως τα αντισταθμιστικά που δίνονται δεν φτάνουν ούτε το 0,3% της αποτίμησης εταιρείας…

Οι θέσεις εργασίας που υπόσχονται τα μεγάλα ενεργειακά έργα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αντισταθμιστικό όφελος, καθώς κατά τη φάση λειτουργίας τους είναι μερικές δεκάδες, ενώ οι θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή που είναι περισσότερες, εκτός του ότι είναι προσωρινές για ένα – δύο χρόνια, προφανώς θα και καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από το τοπικό εργατικό δυναμικό, γιατί διαφορετικά θα ήταν ασύμφορο…

Σωρηδόν τα προτεινόμενα έργα με τη λογική πως κάποια από αυτά εν τέλει θα προχωρήσουν
Σήμερα, η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» διαθέτει σε λειτουργία το υδροηλεκτρικό έργο στο Αυλάκι (θέση Δαφνοζωναρα), αιολικούς σταθμούς στη θέση Μαλαθούνα Ναυπακτίας, στη θέση Σκοπιά, σε περιοχή της Ρίγανης κ.α, κατασκευάζει το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αλευράδα Βάλτου και πρόσφατα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για ένα ακόμη μικρό υδροηλεκτρικό έργο της εταιρείας στον Εύηνο.

Ακόμη περισσότερες είναι οι περιπτώσεις των προτεινόμενων – σχεδιαζόμενων έργων της εταιρείας, με επίκεντρο τα νερά του Αχελώου. Πλωτά φωτοβολταϊκά στις τεχνητές λίμνες Στράτου και Καστρακίου και πλειάδα έργων αντλησιοταμίευσης. Εκτός από το προτεινόμενο έργο στην Τριχωνίδα, που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις, η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» έχει προτείνει αρκετά ακόμη αντίστοιχα έργα στην περιοχή μεταξύ των λιμνών Κρεμαστών και Καστρακίου.

Πέρυσι στο Περιβαλλοντικό Μητρώο είχαν δημοσιευθεί προς διαβούλευση δύο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για δύο έργα αντλησιοταμίευσης, που χωροθετούνται περιμετρικά της τεχνητής λίμνης Καστρακίου σε πέντε θέσεις των Δήμων Αμφιλοχίας και Αγρινίου.

Συγκεκριμένα η μια περίπτωση αφορά έργο στις θέσεις «Δαιμονοπύργια», «Φίλος», «Πουρναράκι» του Δήμου Αμφιλοχίας και στη θέση «Τσουγκάρια» της Δημοτικής Ενότητας Παρακαμπυλίων του Δήμου Αγρινίου με ισχύ περί τα 445 MW, ενώ στην άλλη το έργο χωροθετείται στις θέσεις «Ράχη Παλαιοχωρίου» και «Διάσελλα» των Δήμων Αμφιλοχίας και Αγρινίου αντίστοιχα με ισχύ περί τα 360 MW.

Αμφότερα τα δύο έργα έχουν λάβει άδεια παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η διαβούλευσή τους στο Περιβαλλοντικό Μητρώο πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη.

Ωστόσο φαίνεται ότι προσέκρουσαν πρώτα και κύρια στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των δασικών υπηρεσιών (εμπλεκόμενα Δασαρχεία και Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας), με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του ΥΠΕΝ.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν