Γέφυρα Μόρνου: Περιμένοντας ανάδοχο

Περιμένοντας ανάδοχο για την γέφυρα του Μόρνου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση“, σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής είναι με την ελπίδα ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση της γέφυρας να μην καθυστερήσει σε προσφυγές. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δάφνης Νίκος Σιτίστας και που εστιάζει

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μέχρι και πριν από λίγο καιρό οι κάτοικοι και κυρίως οι επαγγελματίες της Δάφνης Ναυπακτίας «βάδιζαν στα τυφλά» σχετικά με την αποκατάσταση της γέφυρας του Μόρνου στην περιοχή τους, ωστόσο σήμερα είναι περισσότερο αισιόδοξοι, αλλά παράλληλα «κρατούν μικρό καλάθι» μέχρι να δουν τα μηχανήματα να ξεκινούν τις εργασίες αποκατάστασης.

Στην παρούσα φάση υπάρχει προσωρινός ανάδοχος γιατί, ωστόσο επειδή συχνά έχει διαπιστωθεί πως τα έργα καθυστερούν λόγω των εντάσεων, κανείς δεν σε θέση να εκτιμήσει πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Το αισιόδοξο σενάριο, αν δεν υπάρξουν προσφυγές θα είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην παρούσα φάση είναι στη διαδικασία του ελέγχου των δικαιολογητικών των 10 ενδιαφερόμενων εργολάβων. Η ανησυχία και ο φόβος επαγγελματιών, κατοίκων και της Τ.Κ. Δάφνης είναι μεγάλος και θα καταλαγιάσει, όπως προαναφέραμε, μόνο αν δουν να ξεκινούν τα έργα.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δάφνης Νίκος Σιτίστας μιλώντας στη «Σ» ανέλυσε όλο το χρονικό, από την στιγμή που έκλεισε η γέφυρα του Μόρνου μέχρι και σήμερα, όπως επίσης τεκμηρίωσε γιατί ακόνη οι κάτοικοι κρατούν «μικρό καλάθι», αλλά και γιατί υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο οι εργασίες αποκατάστασης.

Γέφυρα Μόρνου: Περιμένοντας ανάδοχο
Ο Νίκος Σιτίστας

Συγκεκριμένα ο κ. Σιτίστας σημείωσε: «πριν από περίπου 10 με 15 ημέρες άνοιξαν οι προσφορές και προέκυψε ο προσωρινός ανάδοχος. Οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι που είχαν καταθέσει προσφορές για την αποκατάσταση της γέφυρας του Μόρνου να αναφέρουμε πως ήταν 10, εκ των οποίων η προσφορά του προσωρινού αναδόχου ήταν για 22%.

Η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην παρούσα φάση είναι στη διαδικασία του ελέγχου των δικαιολογητικών. Θα πάρει χρόνο η διαδικασία αυτή, διότι οι ενδιαφερόμενοι είναι 10, αλλά από έκει και έπειτα προβλέπεται η κατάθεση των ενστάσεων.

Η επόμενη φάση και εφόσον βγει ο τελικός ανάδοχος είναι τα στοιχεία να πάνε στο Ελεγκτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε εκτιμούμε πως η διαδικασία αυτή θα γίνει μετά το καλοκαίρι.

Αυτό δημιουργεί ανησυχία και φόβο στους κατοίκους, τους επαγγελματίες της περιοχής και φυσικά στην Τ.Κ. Δάφνης, διότι αν υπάρξουν ενστάσεις ή προσφυγές η όλη διαδικασία θα πάει πολύ πίσω. Ευχόμαστε να μην συμβεί κάτι τέτοιο, διότι είναι ήδη δύο χρόνια κλειστή η γέφυρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και γενικότερα τη Δάφνη.

Το αισιόδοξο σενάριο είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες το φθινόπωρο. Βλέπουμε να χάνουμε όμως τον χειμώνα για ακόμη μια χρονιά. Μας απογοητεύει όλους, επαγγελματίες και κατοίκους της Δάφνης, αλλά θα κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή. Το θέμα είναι όμως να ξεκινήσουν οι εργασίες σύντομα.

Τα δύο αυτά χρόνια που είναι ήδη κλειστή η γέφυρα αποτελούν σοκ για την Δάφνη, όπως σοκ προκάλεσε και το γεγονός ότι η γέφυρα του Μόρνου έκλεισε ουσιαστικά σε μια νύχτα. Μέχρι να κλείσει η γέφυρα η αγορά της Δάφνης ήταν ζωντανή, είχε συνεχώς κίνηση και ξαφνικά από την μια μέρα στην άλλη η διέλευση για τη Δωρίδα και την ορεινή Ναυπακτία σταμάτησε απότομα.

Το σοκ στη συνέχεια έγινε αγανάκτηση, γιατί βλέπαμε ότι οι διαδικασίες δεν «έτρεχαν» και αντιλαμβανόμασταν πως η αποκατάσταση της διέλευσης από τη γέφυρα δεν ήταν θέμα πρώτης προτεραιότητας.

Επίσης, με τις καταστροφές στην Θεσσαλία από τις πλημμύρες αυτή η αίσθηση που είχαμε επαληθεύτηκε, διότι οι απαντήσεις των δύο Περιφερειών ήταν πως η προτεραιότητα της Πολιτείας πλέον θα είναι η Θεσσαλία. Οι εξελίξεις για την αποκατάσταση της γέφυρας «πάγωσαν» για αρκετό καιρό.

Ωστόσο, μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων που κάναμε που είχαν διάφορες μορφές έγινε αντιληπτό από τις δύο Περιφέρειες πως το ζήτημα είναι σοβαρό, δεν είναι απλό και αφορά όλη την περιοχή. Οι διαδικασίες στο εξής άρχισαν να «κινούνται».

Το θετικό ήταν πως η μελέτη υπήρχε ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αυτό επιτάχυνε την κατάσταση, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς που είναι μάλιστα διαπεριφερειακό.

Σήμερα και μετά από «40 κύματα» φτάσαμε σε μια σημαντική εξέλιξη, ωστόσο έχουμε ακόμη μπροστά μας δρόμο. Πρέπει ο χειμώνας αυτός να είναι ο τελευταίος και του χρόνου αυτή την εποχή η γέφυρα να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της Δάφνης και της ευρύτερης περιοχής».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν